сряда, 17 април 2019 г.

АНШОА

Дpyгият нoчин нo aeнcĸpвиpoнĸ нo xoмcиятo ĸ нĸйнeтe мopинeвoнĸ. Измивo cĸ и cĸ пeчиcтвo дeбpĸ xoмcиятo eт глoвo, xpилĸ и вътpĸшнecти. Люcпитĸ cъщe cĸ мoxoт и в гeлям cъд c мepcao ceл cĸ cлoгoт pĸд pибo, pĸд ceл. Pъдът cĸ пeapивo и pибoтo cтeи в нĸгe 48 чoco. Pлĸд тeвo xoмcиятo cĸ измивo дeбpĸ и cĸ eтcтpoнявoт гpъбнoчнитĸ aecти, aeитe зopoди eceлявoнĸтe cĸ eтдĸлят пe-лĸcнe.

Xeчиcтĸнитĸ pибaи cĸ cлoгoт в cъд нo pĸдeвĸ и cĸ зoливoт c eцĸт, тoao чĸ дo cĸ пeapият. Ocтoвят cĸ дo eтлĸжoт в eцĸтo дĸнeнeщиĸ. Pлĸд тeвo pибoтo cĸ изплoaвo и eбĸзceлявo във вeдo няaeлae чoco. Pлoгoт cĸ пeдпpoвaи пe жĸлoниĸ и xoмcиятo cĸ pĸди в cтъaлĸни бypaoни.

Pгepĸщявo cĸ eлиe или зĸxтин и c нĸгe cĸ зoливo pибoтo c мopинoтoтo.

Копирано от https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4962454 © www.24chasa.bg
Обаче за хамсията намерих.
зарибате я пак в едра морска сол (абе рибата само с такава сол се обработва)
Нека да престои така поне месец.
После я вадите,3 часа в сладка вода,като лееееко водата да си тече,
Изчиствае я от вътрешностите,и леко стискате по гръбнака и корема.
Филетата веднага се отделят от костта.
Слага те ги за 30 мин в оцет - после ги отцеждате.
нарязвате малко копър
олиото предварително запържено с филийка хляб
наливате в бурканчето към 4см олио,почвате да "подреждате" филетата,
като се слага дафинов лист,чер пипер на зърна и малко бахар.
Наливате около 5мм олио отгоре накрая и в хладилника.
Може и в мазата.
ОБАЧЕ - не ви го препоръчвам.
Много бързо свършва - а тази рецепта се нарича,
Капитанско мезе.

Със сардината и херингата също не лъже рецептата.

Определено обаче,АНШОАта е солена САРДИНА
Колеги живея отдавна в Гърция /от 18 години/ Почти всяка година правя така наречената аншуа / това всъщност е отлежала и узряла в сол сардела-или сардина както я наричат на другаде / процедурата е следната . Станало е месец юни и рибата е най-охранена за нашата рецепта и започваме 1. Сдобивате се с една рибарска касетка прясно извадена сардела - ако е без заплащане още по-добре !!!! :D рибата не се мие и не се почиства / много важно / 2. Вземате една тенекия за сирене -задължително нова с капак иначе ще развалите всичко ако е имало сирене вътре. 3 .Купувате си около 7-8 кг едра морска сол . 4 На дъното на тенекията поставяте около 1.5 см сол . 5.Започвате да нареждате рибата .Поставя се изправена с коренчето надолу плътно една до друга. След като наредите един ред се посипва отново с сол -да се запълнят празнинките около рибките и да се засипе реда с около 2 мм сол . 6. Следващия ред риби ги нареждате на кръст на долния и отново същата процедура докато се запълни тенекията до 1.5 сантиметра под капака .7. Засипвате последния ред със сол до горе на тенекията. 8. Изрязвате една пластмасова чинийка за храна с размер на отвора на тенекията и я поставяте върху солта . 9. Отгоре за тежест аз поставям един пълен с вода буркан /около 1 литър / с винтова капачка / ако се наклони случайно да не се разлее . 9 Оставяте тенекията в някой ъгъл в кухнята като я покривате с вестниче да не се праши . 10. И от тук нататък е майсторлъка . На втори- третия ден върху солта най-отгоре започва да се появява един сок , който трябва внимателно с лъжица да се отдели и изхвърли/правите една малка вдлъбнатинка в средата и сока се събира там по-лесно/ . Засипва се отново с малко чиста сол 1- 2 мм/ да се получи суха повърхност и заглаждате. И така всеки ден докато спре да се отделя този сок . Това става обикновено за около 10-12 дни. През това време рибата ще слегне надолу около 1-2 см. Най накрая когато не се отделя този сок се засипва със сол до горе на тенекията. Поставяте едно тънко парче найлон върху отвора и затваряте плътно капака /по възможност да не влиза въздух / Надписвате датата на която сте я затворили върху капака и поставяте тенекията на студено/ по възможност в стар хладилник както аз / След около 6 месеца отваряте и изваждате количество за една две чинийки мезе / за около 5- 6 литра винце :D / Първо я поставяте за около 3-4 часа в студена вода да се обезсоли леко / ако искате разбира се / После я изчиствате от вътрешностите , заливате с малко лимон и зехтин, нарязвате на ситно малко лучец и да ви е сладко !!!!!!! Рибката трябва да е с леко розово-червен цвят и приятен аромат.. Ако обаче не съхранявате тенекията на студено може рибата да "заври " и да мирише неприятно и да е опасно . Тази рецепта е от професионалните рибари египтяни които работят на корабите тук. Аз по нея съм направил поне 30 тина тенекии досега и е супер. Е това е от мен. Дано ви бях полезен и наздраве за празниците на всички !!

Няма коментари: